Hoe begon de oorlog?

Als Adolf Hitler in 1934 in Duitsland aan de macht komt wilt hij meer. Hij wilde niet alleen in Duitsland aan de macht komen, maar in heel Europa. Hij begon zijn plan uit te breiden en in 1939 begon de tweede wereldoorlog. Deze oorlog kwam er, omdat er natuurlijk geen enkel land was, dat zomaar land afstond aan Duitsland (Adolf Hitler.) Adolf Hitler wilde toch de baas worden; en begon zo de tweede wereldoorlog. Als eerste land, veroverde hij Oostenrijk. Daarna volgende ook Polen.

Als Nederland hoort dat de Duitsers Europa proberen te bemachtigen komen ze in actie. Ze roepen veel mannen in Nederland op, om te vechten in het leger tegen de Duitsers. Het Nederlandse leger is helaas wel verzwakt in die tijd. De Nederlanders hadden namelijk al meer dan 100 jaar geen oorlog gevoerd. Ze hadden dus geen goede wapens en ook geen goede kanonnen. Omdat de mannen, die in het leger tegen de Duitsers vochten nog geen goede trainingen hadden gehad, kregen ze trainingen van sterke mannen. Veel van die mannen wisten zelf bijna niets over vechten in het leger. De soldaten moesten niet alleen weten wat ze moesten doen in een oorlog of hoe ze de geweren moesten hanteren; ze moesten ook andere dingen doen: schuilplaatsen bouwen bijvoorbeeld.

Omdat de kanonnen veel te duur waren om in een oefening te gebruiken riepen de soldaten: poef of bam. Maar omdat de Nederlanders er helemaal klaar voor wilden zijn gebruikten ze het geheime wapen. Dat geheime wapen was namelijk: water! De Nederlanders lieten het hele land onder water lopen. Dat was heel slim, want het water was te hoog om er door heen te rijden maar het water was te laag om er door heen te varen. Maar het kende ook nadelen; want je kon niet zien waar je liep en kon dus makkelijk vallen.

Om 4 uur in de ochtend van de 10de mei kwamen de Duitsers ons land binnen. Ze kwamen in tanks binnen en parachutisten werden uit vliegtuigen gedropt. De Duitsers hadden vele betere technieken dan de Nederlanders. Hun wapens waren dan ook veel en veel beter dan de wapens van de Nederlanders. Gedurende 3 dagen waren er zeer felle gevechten tussen de Duitsers en de Nederlanders. Adolf Hitler vond de strijd veel te langzaam gaan. In plaats van binnen 1 dag Nederland te veroveren duurde het nu al 3 dagen. Hij besloot tot een gruwelijk scenario: “Rotterdam bombarderen.”

Om precies 7 minuten voor half twee begint het. Soldaten van het Duitse leger bombarderen de hele stad. Dat doen ze met  Brisant bommen. De Duitsers gooiden twee bommen per seconde. Minimaal 800 mensen overleden aan dit bombardement. Bijna alles was in brand gevlogen. Sommige branden waren pas na 3 dagen geblust. Als de Nederlanders zich niet snel overgaven, zouden de Duisters ook andere grote steden bombarderen zoals: Amsterdam, Haarlem, Den Haag, Utrecht en Groningen. Na 5 dagen geeft Nederland zich over. Ze moesten de strijd helaas wel staken.